Aminosyrer
De fleste ved allerede, at protein er musklernes byggesten. Men langt færre ved, at protein til gengæld består af kæder af aminosyrer. I alt er der 20 forskellige aminosyrer, og alle er nødvendige for at danne protein. Udover at danne protein i komplekse kæder, kan aminosyrer også forekomme i fri form. De enkelte aminosyrer har forskellige egenskaber og funktioner, hvoraf mange kan kædes sammen med forbedret præstation og gode træningsresultater.
Af de 20 aminosyrer, der er nødvendige for at danne protein, er otte såkaldt essentiel natur (almindeligvis omtalt som EAA). Det betyder, at de skal tilføres regelmæssigt gennem kosten, fordi kroppen mangler evnen til at producere dem på egen hånd.
Af de otte essentielle aminosyrer anses de tre forgrenede aminosyrer (normalt omtalt som BCAA) for at have den største indflydelse på muskelopbygningen. Disse tre kaldes leucin, isoleucin og valin. I denne trio er leucin den klareste stjerne med sin uforlignelige evne til at stimulere proteinsyntesen. De tre aminosyrer arbejder dog synergistisk sammen og giver den bedste effekt, hvis de tages sammen. Udover at stimulere proteinsyntesen kan indtag af BCAA også modvirke mental træthed.
Blandt de ikke-essentielle aminosyrer er der en håndfuld, der skiller sig ud for deres præstationsfremmende egenskaber. F.eks. beta-alanin som forbedrer udholdenheden ved at øge kroppens tolerance over for mælkesyre, L-carnitin som muliggør en øget brug af fedt som energikilde og L-arginin som fremmer pumpning ved at øge niveauet af nitrogenoxid i blodet.
- Når? Før og/eller under træning.
- Hvor meget? 5-10 g pr. gang.
- Hvorfor? Forbedre ydeevnen og modvirke muskelnedbrydning.